قائم مقام وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاخیر در پرداخت از سوی سازمان‌های بیمه‌ای عملکرد حوزه درمان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و در این خصوص سازمان‌های بیمه‌ای باید به روزانه بودن هزینه بیمارستان‌ها توجه کنند.
کد خبر: ۵۰۶۰۵
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۴ 21 June 2015
ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت در خصوص تعامل با بیمه‌ها اظهار داشت: در طی سال‌های 91 و 92 بیمارستان‌های دولتی دچار تاخیر طولانی مدت در دریافت مطالبات خود از بیمه‌ها بودند.

وی ادامه داد: در طی سال 93 بیمه ها قسمت قابل توجهی از این عقب افتادگی ها را جبران کردند ، اما در انتهای سال 93 از مجموع هشت هزار و 373 میلیارد تومان سندی که بیمارستان های وزارت بهداشت برای اسناد مربوط به سال 93 تحویل بیمه ها دادند، فقط توانستند 5 هزار و 23 میلیارد را دریافت کنند که این رقم معادل 60 درصد طلب آنها از بیمه‌ها بوده است و همچنان رقمی معادل سه هزار و 350 میلیارد تومان از بیمه ها طلب کارند.

حریرچی یادآور شد: از مجموع 60 درصد طلب وصول شده در میان سازمان‌های بیمه‌ای، سازمان بیمه تامین اجتماعی 62 درصد اسناد دریافتی را تسویه کرده و به همین ترتیب بیمه ایرانیان 60 درصد، کمیته امداد 54 درصد و نیروهای مسلح نیز 48 درصد از اسناد دریافتی را تسویه کرده‌اند.

قائم مقام وزیر بهداشت خطاب به تمام دست اندکاران حوزه سلامت گفت: باید توجه کنیم بیمارستان ها هزینه هایشان به روز است، قسمتی از این هزینه ها کاملا از جنس حقوق بوده و باقی هزینه های جاری نیز مشابه حقوق است و هیچ اعتباری از این بخش برای سرمایه گذاری هزینه نمی شود و به همین دلیل هم هست که تاخیر در پرداخت اسناد از سوی سازمان های بیمه ای عملکرد حوزه درمان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی با تاکید بر اینکه همچنان خط قرمز وزارت بهداشت عدم افزایش پرداخت از جیب مردم در تامین هزینه های درمانی است، گفت: هرگز با وجود تمامی فشارها و کمبودها، وزارت بهداشت برای جبران هزینه ها به سراغ مردم نخواهد رفت و براساس برنامه ریزی‌های صورت گرفته تلاش می‌شود، شرایط هرگز به قبل از اجرای برنامه تحول نظام سلامت که عمده پرداختی از جیب مردم بود، بازنگردد.

بنابر اعلام وب‌دا، حریرچی در همین راستا از سازمان‌های بیمه گر و دستگاههای تامین کننده بودجه ها خواست به روزآمد بودن هزینه ها در بیمارستان ها توجه کنند و اینکه بیمارستان برای گردش کار روزانه نیازمند اعتبارات است که اگر به موقع تامین نشود روند کار را با مشکلات فراوانی روبرو می کند و زمانی که تعهدات بیمه‌ها به موقع به بیمارستان‌ها پرداخت نشود، مسئولان بیمارستان‌ها ناچار به تحمل فشارهای مضاعفی هستند که باید با برنامه‌ریزی و عمل به تعهدات از آن پیشگیری کرد.

وی همچنین ضمن قدردانی از همکاری بیمه‌ها در تامین منابع و نیز تصویب تعرفه‌های جدید برای ارائه خدمات مناسب، گفت: در این خصوص با همکاری بیمه‌ها، شورای عالی بیمه و تصویب نهایی در دولت شاهد وضع تعرفه‌های نسبتا مناسبی نسبت به گذشته برای بخش دولتی هستیم که البته همچنان با ایده‌آل فاصله دارد.

وی خاطر نشان کرد: ما نمی‌توانیم به گذشته بازگردیم؛ تصمیمات اتخاذ شده بر اساس خرد جمعی بوده است و امیدواریم با همت همگانی بتوان از تعرفه های مصوب که وضعیت مناسبت‌تری نسبت به گذشته دارند، به رغم فاصله با ایده آل‌ها حمایت کرده و آنها را عملیاتی کرد.
منبع: ایسنا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار