سرپرست هیأت باستان شناسی گفت: 100اثر تاریخی از 40 هزار سال پیش تا دوران متأخر اسلامی در نی ریز استان فارس شناسایی شد.
کد خبر: ۷۳۷۱۰۲
تاریخ انتشار: ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۸:۵۱ 22 April 2019

تابناک فارس به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، «حسن مرادی» ،گفت: بررسی باستان شناسی شهرستان نی ریز تاکنون به شناسایی بیش از 100 اثر در بخش‌ پشتکوه و دهستان هورگان انجامیده که از نظر گاهنگاری مربوط به 40 هزار سال پیش تا دوران متأخر اسلامی هستند.
وی گفت: ازجمله مناطق زیبای پشتکوه می توان به روستای معدن، روستای کهتویه، دره کشوری، منطقه جاشترک، منطقه سرسبز و منطقه قرهجه اشاره کرد که دارای کوچه باغ ها، قنات ها، چشمه ها و مناظر زیبایی است.
وی اظهار داشت: این آثار شامل تپه و محوطه‌ها، معادن قدیمی، قنات ها، حمام‌ها، آسیابها، برکه‌ها (آب‌انبار)، قلعه‌ها، قبرستانهای قدیمی اند که از نظر مطالعات باستان‌شناسی و میراث فرهنگی اطلاعات مهمی محسوب می‌شوند.
سرپرست هیأت باستان شناسی گفت: آثار و شواهد مربوط به حضور عصر سنگ در منطقه پشتکوه نشان دهنده حضور انسان در این منطقه است که با مطالعه بیشتر می توان به اطلاعات بیشتری از آنها دست یافت.
وی خاطرنشان کرد: در این پروژه همچنین آثار مربوط به هزاره پنجم قبل از میلاد در استقرارگاه‌ها و محوطه‌های مهمی شناسایی شد که نشان‌دهنده جایگاه بخش پشتکوه در حوزه و مرز فرهنگی بین استان های فارس، کرمان و یزد در عصر باکون است.
( دوره باکون یکی از مهمترین فرهنگ های عصر مس سنگی ایران، مرحله مهمی در زمینه تغییرات اجتماعی-اقتصادی جوامع پیش ازتاریخ ایران در فارس محسوب می شود.)
مرادی گفت: از محوطه های مهم شناسایی شده در منطقه مورد بررسی می توان به محله هایی برای ذوب فلز اشاره کرد که در بین اهالی به معدن کهنه شهرت دارند و اطلاعات جالب توجهی از قابلیت های منطقه ارائه می کنند.
وی با بیان اینکه بخش پشتکوه در کنار آثار تاریخی شناسایی شده، از نظر میراث ناملموس نیز اهمیت دارد تصریح کرد: در کنار شیوه بافت گلیم مشکان که قبل از این در فهرست آثار ملی ثبت شده، می‌توان به بازی‌های بومی محلی و شیوه‌های استحصال شیره انگور اشاره کرد.
سرپرست هیأت باستان شناسی افزود: این برنامه می تواند پایه ای برای شناخت توالی فرهنگ های تاریخی منطقه، برنامه ریزی برای کاوش های باستان شناسی، حفاظت و احیای آثار تاریخی، رشد گردشگری و پایش طرح های عمرانی شهرستان قلمداد شود.
مرادی تصریح کرد: فصل دوم بررسی باستان شناسی شهرستان نی ریز با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با همکاری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس، فرمانداری، بخشداری ها و دفتر نمایندگی میراث فرهنگی شهرستان نی ریز عملیاتی شده است.
وی ادامه داد: فصل دوم بررسی باستان شناسی شهرستان نی ریز استان فارس با هدف تهیه نقشه باستان شناسی و شناخت وضعیت آثار در بخش پشتکوه و دهستان هورگان از توابع بخش مرکزی این شهرستان آغاز شده است.
مرادی، با بیان این که این منطقه را از نظر ارتباط فرهنگی بین سه منطقه فرهنگی فارس، کرمان و یزد دارای دارای جایگاه ویژه ای است، گفت: بخش پشتکوه که یکی از مناطق کوهستانی با جاذبه های زیبای طبیعی است با فاصله 260 کیلومتری از شیراز در شرق فارس قرار دارد.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار