صیادان مازندرانی عضو شرکت تعاونی پره امسال کار صید ماهیان استخوانی را یک هفته زودتر از سالهای گذشته و از پانزدهم مهر ماه بهصورت رسمی آغاز کردند. گزارش میدانی از بازار ماهیفروشان ساری، بابلسر و فریدونکنار نشان میدهد رونق صید، چوب گرانی را از سر ماهیان دریایی دور کرده تا این ماده غذایی پراهمیت و سالم تنها با کمتر از 10 درصد افزایش نسبت به سال گذشته در بازار عرضه شود. صید مناسب و تورهای پر از ماهی صیادان همچنین بر بازار ماهیان پرورشی نیز اثرگذاری کرده و با وجود صادرات بخشی از اینگونههای آبزی باز هم قیمت آنها نسبت به قبل از فصل صید کاهش یافته است. در حال حاضر ماهی کفال که 85 درصد صید ماهیان استخوانی دریای خزر را در سه ماهه اول فصل صید تشکیل میدهد در وزنهای نیم کیلو گرم تا یک کیلو و 200 گرم بهوفور در بازارهای ماهیفروشان مازندران عرضه میشود. کفال، سفید و کپور مهمترین گونههای ماهیان استخوانی دریای خزر هستند و کفال بیشترین میزان صید ماهیگیران مازندرانی را در فصل پاییز و اوایل زمستان تشکیل میدهد و از ماه بهمن به بعد هم ماهی سفید در صدر صید قرار میگیرد. صید ماهی سفید در دریای خزر بسته به دمای لایه سطحی آب در طول فصل صید نوسان دارد و اینگونه ماهی طی ماههای دی و بهمن بهخاطر کاهش دمای لایه سطحی آب دریا به نقاط عمیقتر مهاجرت میکند و از اوایل اسفند با افزایش دما بار دیگر در توررس صیادان قرار میگیرد. بررسیها از بازار ماهیفروشان مازندران نشان میدهد که قیمت انواع ماهی بر اساس فراوانی و مقدار صید (عرضه و تقاضا) در نوسان است و اکنون پس از گذشت نخستین هفته از آغاز صد قیمت ماهی کفال با وزن حدود 700 تا 900 گرم به ترتیب هر کیلوگرم 190 تا 280 هزار ریال عرضه میشود. محمد بخشی، یکی از حجرهداران در بازار ماهیفروشی فریدونکنار، گفت: قیمت ماهی کفال بهدلیل فراوانی ناشی از صید با وجود تقاضای بالا و در نخستین هفته از آغاز صید مناسب است. وی افزود: ماهی کفال صید اندازه کوچک و با وزن کمتر از 500 گرمی در هر کیلوگرم 160 هزار ریال است. این فعال بازار ماهیفروشی گفت: ماهی سفید که کمتر از 10 درصد صید صیادان را تشکیل میدهد با وزن زیر 700 گرم 200 هزار ریال عرضه میشود. وی گونه دیگر ماهیان استخوانی را کپور دریایی نام برد و افزود: این نوع ماهی که در یک دهه اخیر بسیار کم شده است، هر قطعه با وزن حدود یک کیلو گرم 350 هزار ریال به فروش میرسد. گونههای کفال، ماهی سفید و کپور عمدهترین ماهیان استخوانی دریای خزر هستند که توسط ماهیگیران صید و در بازار عرضه میشود. صید و ماهیگیری در سواحل دریای خزر به روش پره انجام میشود که در آن تورهایی با ارتفاع هفت تا 10 متر و به طول یکهزار و 200 متر به کمک یک قایق بهصورت نیم دایره در فاصله مشخصی از آبهای ساحلی دریا پهن و پس از انباشته شدن از ماهیان استخوانی به کمک تراکتور جمع میشود. کاهش قیمت ماهیان پرورشی بررسی همچنین نشان میدهد که ورود ماهیان دریایی سبب کاهش قیمت ماهیان پرورشی شده است. این در حالی است که امسال برخلاف سال گذشته انواغ ماهیان پرورشی به خارج از کشور هم صادر میشود و انتظار بازار ماهیفروشان بر این بود که قیمت این نوع ماهیها کاهش نیابد. عضو اتحادیه صیادی پره مازندران و فروشنده ماهی درباره وضعیت قیمت ماهیان پرورشی نیز گفت: اگرچه با ورود ماهیان دریایی قیمت ماهیان پرورشی کمتر شده است، اما به هرحال عرضه و تقاضا عامل اصلی تعیینکننده قیمت و نوسانات آن است. بخشی توضیح داد: قدرت خرید مردم از ماهیان دریایی کمتر است و با وجود عرضه زیاد ماهیان پرورشی به همان نسبت تقاضا بالا است و در نتیجه قیمت ماهیان پرورشی کاهش چشمگیری پیدا نکرده است. وی گفت: در حال حاضر قیمت هر کیلو ماهی فیتیفاک و آزاد پرورشی 80 هزار ریال، کپور پرورشی 100 هزار ریال و سفید تا 140 هزار ریال عرضه میشود، در حالی اینگونه ماهیان تا قبل از پانزدهم مهر بین 15تا 20 درصد بیشتر از این به فروش میرسیدند. تفاوت قیمتی میان ماهی پرورشی با ماهی دریایی به کیفیت گوشت آنها بستگی دارد. ماهیان دریایی علاوهبر اینکه در شوری طبیعی آب زندگی میکنند، برای تغذیه، تقلا و حرکات زیادی را انجام میدهند که سبب میشود تا از بار چربی آنها کاسته شده و گوشتشان دارای پروتئین بیشتری شود. تغذیه دستی در ماهیان پرورشی نه تنها تحرک لازم را برای به دست آوردن غذا از آنان میگیرد و سبب انباشت چربی بیشتر میشود، بلکه زندگی در آب شیرین سبب میشود تا پرورشدهندگان برای جلوگیری از بیماری با افزودن نمک به آب برای محافظت از آنها استفاده کنند. مازندران قطب تولید ماهی در کشور است و سالانه حدود90 هزار تن انواع آبزیان در این استان تولید میشود. هماکنون بر اساس آمارهای رسمی سههزار و 330 واحد پرورش آبزیان در مازندران وجود دارد که از این تعداد 276 واحد مربوط به پرورش ماهیان سردآبی و 14 واحد هم ماهیان خاویاری است و بیش از سههزار واحد دیگر در زمینه تولید ماهیان گرمآبی فعالیت دارند. سفید، کپور، آزاد و انواع قزلآلا از گونههای ماهیان گرمآبی و سردآبی در مازندران است. مازندران علاوهبر مزارع پرورش ماهی، حدود 800 قطعه آببندان با مساحت 17 هزار هکتار و ظرفیت حدود 350 میلیون مترمکعب آب دارد که هرساله علاوهبر تأمین آب کشاورزی، انواع ماهی کپور، آزاد، سفید و فیتفاک در آنها تولید و به بازار داخلی و خارجی عرضه میشود. بر اساس آمار شیلات مازندران پارسال دوهزار و 300 تن انواع ماهی در سواحل مازندران در دریای خزر صید شد که یکهزار و 42 تن از ماهیان صید شده از گونه سفید و 982 تن کفال و بقیه کپور و دیگر گونهها بود. مازندران 338 کیلومتر ساحل دریای خزر را در اختیار دارد.
برگرفته از روزنامه سبزینه،