معاون وزیر بهداشت از تصمیم مجلس در خصوص کاهش مالیات بر دخانیات در برنامه ششم وسعه نتقاد کرد و آن را مانع درآمد ۲۰۰۰ میلیاردتومانی وزارت بهداشت در سال ۹۶ دانست.
کد خبر: ۴۵۴۰۹۰
تاریخ انتشار: ۱۴ تير ۱۳۹۶ - ۱۵:۵۵ 05 July 2017
دکتر علی اکبر سیاری در همایش هفته ملی مبارزه با دخانیات ضمن اشاره به بروز ۶۵ هزار مرگ در سال به دلیل مصرف سیگار و عوارض ناشی از آن گفت: وزارت بهداشت همه تلاش خود را به کار می‌گیرد تا آلام مردم و عوامل خطر برای سلامت مردم کاهش پیدا کند، اما عده‌ای تلاش می‌کنند که زودتر مردم بیمار شوند و فوت کنند که در راس آنها خود مصرف کنندگان قرار دارند.
 
وی افزود: اندیشمندان دنیا شش پیشنهاد برای مبارزه با دخانیات مطرح کرده‌اند که پنج مورد آن در ایران عملی شده است. گام اول مبارزه با دخانیات، تبلیغات دخانیات است که در کشور ما نیز نباید انجام شود. در یک مطالعه ۳۰۰ فیلم ایرانی که طی سه دهه اخیر ساخته شده بودند از نظر تبلیغ دخانیات بررسی شدند. نتایج آن نشان داد در دهه دوم مورد مطالعه میزان مصرف دخانیات در فیلم توسط هنرمندان مرد دو برابر و در زنان چهار برابر شده است. در دهه سوم نیز مصرف دخانیات در مردان چهار برابر و در زنان ۱۰ برابر شده است.
 
معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه وزارت بهداشت از جامعه هنرمندان، وزارت ارشاد و صدا و سیما انتظار دارد که جلوی مصرف سیگار در فیلم‌ها گرفته شود، افزود: هزینه یک بسته سیگار برای تولید کننده ۴۰۰ یا ۵۰۰ تومان تمام می‌شود ولی ۲۰۰۰ تومان به فروش می‌رسد. کدام کالا یا خدمت در ایران چهار برابر سود دارد.
 
سیاری تاکید کرد: نباید اجازه دهیم در اماکن عمومی دخانیات مصرف شود. هفت میلیون نفر در دنیا به خاطر مصرف مستقیم سیگار و ۹۰۰ هزار نفر که بیشتر آن کودکان هستند به دلیل استنشاق دود دست دوم می‌میرند. گام دوم استراتژی کنترل مصرف دخانیات، در دسترس قرار دادن شرایط ترک سیگار است؛ در حال حاضر در شبکه بهداشت کشور ما نیز این امکان برای مردم فراهم شده است.
 
وی ادامه داد: گام دیگر آگاه کردن مردم از خطرات دخانیات است که در این زمینه خود مردم و رسانه‌ها نقش بزرگی دارند. طبق یک بررسی آماری در سال ۱۳۹۰، ۱۴.۹ درصد از مردم دخانیات مصرف می‌کردند. در سال ۹۵ نیز این رقم با تغییر اندکی به ۱۴.۱۳ درصد رسیده است، اما در مورد قلیان آمار مصرف در میان زنان بالاتر رفته و نرخ آن رو به افزایش است.
 
معاون وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه خطر مصرف قلیان از سیگار بیشتر است، ادامه داد: ما در بیمارستان‌ها با مسمومیت‌هایی روبرو شدیم که متوجه شدیم به دلیل افزوده شدن روان گردان به قلیان‌ها است. دخانیات مافیایی دارد که بعد از سیگار، الکل و مخدر را هم در میان مردم گسترش می‌دهد. این مثلث جوانان را درگیر، خانه نشین و بی‌خاصیت می‌کند.
 
سیاری با بیان اینکه ایران در پنج استراتژی تعیین شده از سوی سازمان بهداشت جهانی در زمینه کنترل و مبارزه با دخانیات موفق بوده است، افزود: اگر می‌خواهیم مصرف دخانیات کاهش یابد باید قیمت آن را نیز بالا ببریم و راه آن هم مالیات بر قیمت خرده فروشی است. هر ۱۰ درصد افزایش مالیات، چهار درصد مصرف کاهش را در میان فقرا، جوانان و نوجوانان به دنبال دارد. شرکت‌های تولید کننده، قاچاقچیان و تجار به دنبال نوجوانان و جوانان هستند.
 
وی همچنین اضافه کرد: کسی که از ۱۸ سالگی مصرف دخانیات را شروع کند ۲۰ تا ۳۰ سال از عمرش کاهش می‌یابد. مردم ایران ۱۵۰ سال است برای اینکه قانون حاکم شود تلاش کردند، اما فکر نکنیم که با تعیین نماینده و پارلمانی وظیفه ما به اتمام می‌رسد. یک نماینده می‌تواند از موضوعی دفاع یا خلاف منافع مردم عمل کند. تلاش ما این است که مالیات بر دخانیات را افزایش دهیم. چند سال پیش این مالیات از پنج درصد به ۱۱ درصد رسید. در سال ۹۶ نیز تلاش کردیم که همین اتفاق بیفتد. پیش بینی شده است که در صورت عملی شدن این برنامه ۱۲ هزار میلیارد تومان سود به وزارت بهداشت برسد. این در حالیست که سال ۹۵ هیچ پولی از منابعی که به وزارت بهداشت قول داده شده بود، تخصیص نیافت.
 
معاون بهداشت وزیر بهداشت با بیان اینکه در سال ۹۶ می‌توانستیم از محل مالیات بر دخانیات ۲۰۰۰ میلیارد تومان درآمد داشته باشیم، اظهار کرد: در برنامه ششم توسعه مالیات بر دخانیات از ۱۱ درصد دوباره به پنج درصد کاهش یافت. چرا که یکی از نمایندگان گفته بود مالیات باید از قیمت در کارخانه دریافت شود. این درحالیست که سالیانه ۶۵ هزار نفر در سال به علت دخانیات جان می‌بازند.
 
معاون وزیر بهداشت ضمن اشاره به تلاش وزارت بهداشت برای اصلاح لایحه مالیات بر ارزش افزوده، ادامه داد: در حال حاضر فرصت بزرگی در مجلس به وجود آمده است. پیشتر دولت تصمیم گرفته بود که مالیات بر دخانیات ۹ درصد باشد و آن را زیرمجموعه سایر کالاها به حساب آورده بود. اما امروز این فرصت وجود دارد که مالیات بر دخانیات به ۳۰ درصد افزایش پیدا کند.
 
سیاری همچنین افزود: ۷۶ درصد علت مرگ و میر مردم به دلیل ابتلا به بیماری‌های قلبی - عروقی، سرطان، دیابت، آسم و بیماری‌های مزمن تنفسی است که مصرف سیگار در همه این چهار عامل موثر است. در نتیجه باید مالیات بر دخانیات از قیمت خرده فروشی گرفته شود و در اختیار بخش سلامت قرار گیرد.
منبع: ایسنا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار